Fokus tiukasti kärkihankkeissa

Jo kolmen vuoden ajan Helsinki on ollut Euroopan vilkkain ulkomaanliikenteen matkustajasatama. Tavaraliikenteen määrä ylsi lähes edellisen ennätysvuoden tasolle. Vaikka kansantalouden kasvu on hidastunut, elinvoimaisen pääkaupungin satamassa oli vilkas ja työntäyteinen vuosi. Kiitos siitä kuuluu niin sataman omalle väelle, kuin kaikille kumppaneillemme, joiden kanssa yhteistyötä on hyvässä hengessä paiskittu.

Yli 12 miljoonaa laivamatkustajaa kulki Helsingin sataman kautta, ja erityisesti kansainvälisen risteilyliikenteen matkustajamäärät kasvoivat. Yksiköidyssä tavaraliikenteessä saavutettiin edellisen vuoden taso ja konttiliikenne jatkui edelleen vahvana. Suurimmat muutokset tapahtuivatkin bulkissa, missä hiililiikenteen väheneminen kertoo uusien energiantuotantomuotojen yleistymisestä.

Visionamme on olla maailman toimivin satama. Kova tavoite kirittää meitä ja olemme määrätietoisesti vieneet eteenpäin strategiassamme tunnistettuja tärkeimpiä kärkihankkeitamme niin matkustaja- kuin rahtiliikenteessä yhdessä kumppaniemme kanssa.

Satamainfran kehittämisen rinnalla viemme toimintaamme vahvasti palveluliiketoiminnan suuntaan. Vuoden mittaan olemme päässeet paljon syvemmälle matkustajan mielenmaisemaan ja se on hyvä lähtökohta saumattoman matkustajakokemuksen kehittämisessä.

Yritysasiakkaidemme ja matkustajien lisäksi haluamme olla hyvä kumppani kaupunkilaisille, myös heitä satamien läpi virtaava tavaraliikenne palvelee. Vuoden aikana julkisuudessakin käytiin paljon keskustelua Helsingin liikennejärjestelyistä ja sataman maaliikenteen osuudesta mm. Jätkäsaaren liikennehaasteisiin. Vuoden 2020 aikana teemme selvityksiä, joilla tavoitellaan kokonaisnäkemystä eri vaihtoehdoista, joilla satamatoiminnot voidaan järjestää kestävällä ja kaupunkia tukevalla tavalla. Liikenneratkaisut, kustannukset sekä suorat ja kerrannaisvaikutukset niin yhtiöllemme kuin Helsingin kaupungille tulee kaikki ottaa huomioon päätöksiä tehtäessä. Toimialallamme investoinnit ovat mittavia ja ne edellyttävät ennakoitavuutta vuosikymmeniksi eteenpäin.

Yksi keskeisimmistä vuoden 2019 projekteistamme oli kestävän kehityksen tavoitteidemme määrittely. Tärkeimmäksi nostettiin Helsingin Sataman oman toiminnan hiilineutraalius ja satama-alueen hiilidioksidipäästöjen vähentämien yli 30 prosentilla vuoteen 2035 mennessä.

Vastuullinen toiminta velvoittaa.  Me haluamme menestyä pitkällä aikavälillä, ja lähdemme siitä, että perustason suorittamisen sijaan meidän tulee olla kestävän kehityksen edelläkävijöitä. Samalla kannustamme kaikkia satamassa toimivia tahoja mukaan merkittäviin päästövähennyksiin.

Ville Haapasaari
toimitusjohtaja